”Steges Købmænd” fernisering på Møns Museum | Steges 750 års Købstadsjubilæum
443
events-template-default,page,page-id-443,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.2,header_top_hide_on_mobile,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Hvad

”Steges Købmænd” fernisering på Møns Museum

Møns museum udvider deres udstilling ”12 fantastiske fortællinger” med endnu en fortælling om ”Steges Købmænd”.

Træd ind i købmændenes rum på Møns museum. Få historien om nogle af de købmandsfamilier og handel der formede det Stege, man kan spadsere igennem i dag.

Stege fik sine første købstadsprivilegier i 1268. Med et pennestrøg samlede kongen al Møns handel på ét sted og i de århundrede der fulgte oplevede Steges købmænd enenorm velstand takket være middelalderens svømmende guld – silden. Silden var en vigtig eksportvare i et katolsk Europa, hvor saltede sild stod på menuen under fasten.

Men sildeventyret ebbede ud og Steges købmænd måtte se sig om efter andre indtjeningsmuligheder. De blev leveringsdygtige i de varer som Møns bønder ikke selv kunne producere for eksempel tobak og brændevin. Heldigvis for købmændene var bønderne ualmindelig glade for begge dele.

Som købmændene i middelalderen blev købmændene i 1700, 1800 og 1900 tallet rige. Men købmandslivet var ikke en dans på roser. Nogle købmænd gik fallit, andre så deres købmandsgårde brænde ned til grunden i 1700 tallets voldsomme bybrande. Og for de købmandsfamilier, der endnu eksisterede i 1800 og 1900 tallet var det lovgivningen og moderne supermarkeder som IRMA, der ramte dem.

I midten af 1800-tallet blev det for første gang tilladt at drive handel udenfor købstæderne og i 1970 blev købstadsprivilegierne helt afskaffet. Den øgede konkurrence satte en stopper for mange af de købmænd, der i generationer havde domineret Stege.

I dag har købmændene, såvel som det sidste supermarked forladt Storegade, men til gengæld er specialforretningerne rykket ind i de smukke gamle købmandsgårde. De sælger blandt andet de lokale produkter af høj kvalitet, som har sat Møn på danmarkskortet og gjort øen til en kulinarisk destination.

12. maj åbner også Camøno by-shelteren på Møns museum.

Hvornår

Fra
Lørdag 12. maj
Til
Lørdag  3. november

Hvor

Storegade 75,

4780 Stege

Vis på kort

Arrangør

Møns Museum
Storegade 75
4780 Stege
+45 7070 1236
museerne@museerne.dk

moensmuseum.dk